Qui som
Kaiko Ambiental som un projecte cooperatiu d’assessorament i acompanyament que neix amb la finalitat d’abordar els conflictes socioambientals de manera interdisciplinària. Treballem en propostes integrals tenint en compte els diferents actors i interessos involucrats, mitjançant una anàlisi contextualitzada i interdisciplinària que combina l’antropologia, l’economia i el dret ambiental.
Impulsem accions localment sostenibles. El nostre equip té com a objectiu establir un diàleg constructiu entre els diferents actors socials locals, les administracions públiques, les organitzacions ecologistes i els professionals especialitzats per afrontar de manera més efectiva, justa i democràtica els principals problemes socioambientals actuals.
El nostre projecte s’inspira en els valors i les pràctiques del cooperativisme i de l’economia social i solidària. La nostra proposta neix amb la finalitat de transformar el món que ens envolta des d’una mirada interdisciplinària atenent als contextos locals i les seves particularitats socials, econòmiques, culturals i ecològiques.
El nostre equip
Pilar Rodríguez Suárez
Advocada ambiental
Advocada en exercici des del 2006 en dret penal i drets humans, formada i especialitzada en àmbits com protecció internacional, penitenciari, estrangeria i gènere.
Des del 2006, formada en Antropologia i especialitzada en l’àmbit jurídic en el Màster d’Antropologia i Etnografia de la Universitat de Barcelona (2017), amb la que continua col.laborant dins del Grup de Recerca d’antropologia jurídica de la UB.
Des del 2017, formadora i assessora jurídica de l’Àrea per a la Igualtat de tracte i no-discriminació de persones LGTBI de la Generalitat de Catalunya, contra els delictes d’odi i discriminació, i en l’elaboració i redacció de la Llei Trans de Catalunya.
I des del 2020, especialitzada en Dret Ambiental per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona amb el Màster Dret Ambiental (2022).
Actualment, forma part de l’equip jurídic d’Ecologistes en Acció Catalunya dirigint l’acció jurídica en causes penals per responsabilitat empresarial en delictes mediambientals.
Lluís Ferrer i Pleguezuelos
Antropòleg ambiental
És Llicenciat en Economia (2010) i Llicenciat en Antropologia Social i Cultural (2013) a la Universitat Autònoma de Barcelona, i Màster en Antropologia i Etnografia a la Universitat de Barcelona (2016). Actualment, és doctorand en Antropologia a la McGill University (Canadà). Ha desenvolupat el seu treball de camp en zones rurals, principalment en àrees de muntanya (Pirineu català i francès).
La seva recerca de doctorat versa sobre les polítiques de conservació ambiental, en particular la reintroducció de l’os bru, i la transformació de les pràctiques pastorals, les formes de sosteniment del sector ramader i la gestió de les pastures de muntanya al Pirineu de l’Arieja (França). El seu Treball Final de Màster va investigar les transformacions del sector ramader, els sistemes de propietat de la terra i la gestió comunal dels recursos a les muntanyes de la Vall de Boí (Alta Ribagorça) al llarg dels segles XIX i XX.
Actualment, forma part dels projectes de recerca “Rural Resistances: socio-ecological crisis, developmental paths and alternatives futures in the Pyrenees (RERURP)” liderat per la Universitat de Barcelona i la Universitat de Girona, i “Antropología de la conservación. Una aproximación comparativa a las genealogías y el Desarrollo de los parques naturales en España (GOBERPARK)”, coordinat per la Universitat de Barcelona, la Universitat Pablo de Olavide i la Universitat de València. És autor de diversos articles en revistes científiques i ha participat en diversos congressos internacionals sobre Antropologia Ambiental.