La tesi doctoral de Lluís Ferrer examina com les polítiques de conservació ambiental transformen el pastoralisme, el sosteniment del sector ramader i la gestió de les pastures de muntanya als Pirineus de l’Arieja, França. La seva recerca doctoral ha comptat amb el suport del Fonds de Recherche du Québec – Société et Culture (FRQSC).
A partir d’un treball de camp de quinze mesos a la vall de Biros, la seva recerca estudia la reintroducció de l’os bru al Pirineu i l’ampli espectre de transformacions que aquesta ha comportat en el departament de l’Arieja. L’objectiu d’aquesta política de rewilding era establir una població permanent d’os bru al llarg de la serralada mitjançant la introducció d’individus d’Eslovènia que pertanyen a la mateixa subespècie pirinenca.
La reintroducció de l’os no només ha implicat transformacions naturals, sinó també canvis fonamentals per al sector ramader: una presència més forta de l’Estat a través de subvencions i polítiques de prevenció de danys, un procés de burocratització, una major dependència econòmica i institucional dels ramaders i la consegüent sensació de despossessió i pèrdua de governança. D’aquesta manera, la reintroducció de l’os bru planteja una pregunta crítica: què i per a qui són els paisatges i territoris pirinencs.